Livshjulets seks billeder

 

Den første af disse fyldige verdner er ”Den såkaldte Guds bopæl”. Det er et tidsmæssigt paradis baseret på gode gerninger, og det ses i den øverste del af hjulet. Her er Buddha med sin lut i gang med at minde guderne om deres begrænsede glæde. Han beskytter dem dermed imod forfængelighed og hovmod, som ellers har motiveret dem til at tro på deres egen udholdenhed. Men disse guder er dog ikke befriet fra deres smerte; de bliver gamle og vil dø efter tusindvis af menneskeår. Deres specielle smerte er vildfarelsen om, at deres paradis-tilstand skulle vare en evighed; deres lidelse ligger nu i forståelsen af deres fejltagelser.

 

Afbildning af Asuras Verden (dæmonernes og jalousiens guder): Menneskene ligger konstant i strid med guderne og kæmper for at fuldføre deres egne ønsker. Deres lidelse er uendelig, og resulterer i jalousi og umættelig griskhed. 

 

Denne verden er riget med de umættelige. Som grådige spøgelser lider de af sult og tørst, som de hverken kan formilde eller slukke. De har opsvulmede maver og halse så stramme, at maden ikke kan passere ned. Buddha sidder med en symbolsk skattekiste, fyldt med spirituelle juveler. 

Den sidste verden (i bunden) er det kolde og det varme helvede. De steder vil pine til alle dem, som har handlet ud fra had og vrede, og derved har begået ondskabsfulde gerninger. Men det forbandede liv vil ikke vare evigt. Når man har bødet for sine synder, kan man genfødes ind i en bedre verden.
 

I helvedets verden vejer Dødens Herres assistent de afdødes gerninger, når de ankommer til hans kongerige. Men det er kun administrativt arbejde, idet de afdøde allerede valgte deres skæbne gennem det liv, de levede. Her bærer Buddha en flamme, som bringer lys og håb ud til selv de mørkeste afkroge.
 

Buddhas tilstedeværelse i de seks verdner forstærker hukommelsen og de muligheder for at opnå Nirvana, som findes i alle skabninger - fra de stolte guder til de umættelige monstre, de krigsførende Titaner, de ødelagte sjæle i helvede, og dyrene. Alle har muligheden for at finde redning ved en god genfødsel i Menneskenes Verden. 

Nederst til venstre ser man Dyrenes Verden og deres dårlige tilbøjlighed: undertrykkelse af andre. De fortærer hinanden og ender som bæster med byrder. Buddha ses her med en bog. 

I den øverste venstre del af hjulet ses Menneskenes Verden og Håbet om Åndelig Befrielse: Drevet af egoisme, griskhed og uvidenhed lider menneskene i en permanent cirkel af fødsel, sygdom og død. Kun få finder vejen til Buddha og opnår den åndelige frihed (Nirvana).