Folket  i de skjulte dale

 
Bhutan har i årtusinder ligget som et "glemt" land i bjergene, men er på vej til at blive en del af verdenssamfundet.

 

Bhutan, Paro Valley, Rice planting, Paro Dzongh, Photo: Jens Kirkeby

På billedet herover ses kvinder udplante små ris-stiklinger på de oversvømmede marker i begyndelsen af juni, lige ved regntidens begyndelse. Bagved ses den store tempelborg Paro Dzong, og øverst på bakken et vagttårn, der i dag rummer National Museum of Bhutan.

Bhutan er et landbrugsland, hvor der dyrkes rød ris, kartofler og æbler. Der bor i dag 700.000 mennesker i det lille kongerige mellem bjergene. Det er kun det dobbelte af, hvad der bor i Aarhus. I det flade Danmark er vi syv gange så mange mennesker i et land, der er lige så stort som Bhutan. 


Befolkningen har gennem århundreder fulgt en stærkt buddhistisk levevis og kultur, og indtil for 25 år siden har bhutaneserne ønsket at leve i fredelig isolation i forhold til omverdenen.

 

Nye tider i Bhutan


Men kongeriget Bhutan er i kraftig forandring. I dag er den lille befolkning meget opmærksom på, hvad der sker ude i verden, og de vil gerne være med og bidrage til verdenssamfundet. Landet fik efter kongens ønske en helt ny forfatning og det første frie valg til parlamentet i 2008. Der har nu været afholdt frie valg med fem opstillede partier to gange. 

 

Hovedstaden Thimphu vokser hurtigt, og der er i dag over 90.000 indbyggere i hovedstadsområdet. Bhutaneserne fik deres første avis og radiostation midt i 1980’erne, TV i 1999, mobilnet i 2000 (i dag taler over 60% i mobiltelefon), og 10-20% bruger nu internet, der også kan benyttes trådløst over mobilnettet.

 

Bhutan er på vej til at blive et mellemindkomstland. Serviceydelser udgør nu 40 pct. af økonomien. Der bygges vandkraftværker, som i 2020 kan gøre landet uafhængigt af bistand. Salg af elektricitet til Indien udgør over 60 pct. af statens indtægter. Vandkraften udbygges for lån fra Indien. Bhutan investerer i IT, turisme og uddannelse.

 

Fattigdommen er faldet, og regeringens mål er at bringe den under 15 pct. i 2013. Ingen sulter i landbrugslandet Bhutan, men mange steder er der meget få penge mellem folk, og ikke råd til alle de goder vi kender. Der er gratis skolegang for alle børn, og analfabetismen findes i dag kun i den ældre generation.
 

Thimphu Valley, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Hovedstaden Thimphu er på størrelse med Randers i Danmark. Thimphu blev landets hovedstad i 1961. Byen ligger i en bred floddal oppe i den tempererede zone, omgivet af fyrre- og egeskove i omkring 2.500 meters højde.

 

Bhutans unge og meget populære konge er den femte i rækken. Bhutans konge kaldes for Druk Gyalpo - Dragekongen. Majestætens navn er Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 5. Konge af Bhutan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bhutans flag bærer i midten Tordendragen Druk, som er selve symbolet på kongeriget Bhutan. Flagets to farver - gult og orange - viser, hvordan det religiøse og det ikke-religiøse eksisterer side om side i samfundet. Den gule halvdel symboliserer det sekulære (ikke-religiøse) Bhutan, og den orange del det buddhistiske Bhutan.

Paro, Bhutan, Photo Jens Kirkeby

Paro-dalen er et rigt landbrugsområde. Selve byen er kun omkring 30 år gammel, og højere og højere huse skyder op. Paro er i dag landets næststørste by, og der bor omkring 20.000 mennesker i dalen.

Læs dagens avis


Det engelsk-sprogede dagblad Kuensel (udtales Kynsel) er en af Bhutans store aviser. Den udtrykker i stor udstrækning statens officielle holdninger og har et net af velskrivende journalister.

Avisen er på engelsk, fordi det engelske sprog er valgt som det fælles sprog i det lille land, som har over 20 lokale sprog og dialekter. Avisen har i en årrække også ligget som netudgave, og der er høstet gode erfaringer, så avisen i dag også fremstår som en velfungerende netavis.

 

Gå ind på Kuensel netavis her

 

 

Folk i hverdagen - vist i korte film

 

Risbonden - The farmer

 

Kinley Dem er datter af en bondefamilie i Punakha. Hun er rejst fra byen efter endt skolegang tilbage til landet for at drive gården videre efter sine forældre. Hendes mand studerer stadig. Hun arbejder hårdt, men det kan betale sig, siger hun. Det er et bedre arbejde i marken og at bo i en betalt gård end at have et fast job og en husleje i byen.

 

En film af Peter Zeuthen i serien The Legacy of Bhutan

 

Varighed 7:26 minutter, engelsk tale med danske undertekster.

 

 

 

Familien - The family

 

Et filmportræt af en moderne hovedstadsfamilie - om deres hjem, pigens skolegang og forældrenes hverdag. 

En film af Peter Zeuthen i serien The Legacy of Bhutan

Varighed 10:23 minutter, engelsk tale med danske undertekster.

 

 

Med antropologen på strøgtur i Thimphu

Sammen med antropologen Ditte Marie Seeberg ser vi på bhutanesernes beklædning og brugen af deres traditionelle tøj og det moderne vestlige look.

Vi står på en afsats på fortorvet på den travle hovedgade Norzin Lam. Gaden løber midt i hovedstaden Thimphu og går lidt ned ad bakke, så fortorvet har mange trappe-afsatser.

Det er midt på eftermiddagen, så alle har travlt med at handle eller komme hjem fra arbejde og skole.

En lille YouTube film, varighed 1:40 minutter, dansk tale.

 


The Legacy of Bhutan

Filmen er en god og kort introduktion til landet. Det er den første i Peter Zeuthens serie kortfilm "Legacy of Bhutan" - om landet og moderniseringen. 

En kortfilm af Peter Zeuthen. Kamera Peter Thiesen. Produceret af Visual Story.

Varighed 2:53 minutter, engelsk tale med danske undertekster.

 


The Archers of Bhutan – Bhutans bueskytter

En meget god og vellavet dokumentar på næsten en time om den olympiske bueskytte Tshering Choden og hendes hverdag i huset nær Tashigang, i den østligste ende af landet. Her er hun vokset op, og vi følger hende og familien i landsbyens hverdag, skole, besøg i klostret. Vi følger også med Tshering til hovedstaden Thimphu, hvor hendes mand bor, og hvor hun skal konkurrere og kæmpe om Bhutans eneste plads for kvindlige bueskytter ved de Olympiske Lege i Athen. Bueskydning har altid været de bhutanesiske mænds stolte sport, så hun må som kvinde kæmpe sig den lange vej til forreste række mellem (og endda foran) mændene.

En film produceret og udsendt på YouTube af sammenslutningen "Free Documentary".

Varighed 52 minutter, kun engelsk tale.

 


Balloons of Bhutan

På engelsk med undertekster.

Balloons of Bhutan er et projekt, hvor Jonathan Harris har rejst rundt i landet og spurgt alle mulige forskellige bhutanesere om, hvad de tænker, har lyst til, drømmer om, og om hvordan de har det med lykken, som alle snakker om.

Klik på en person og hør hans meget spændende snak med dem.

Klik her eller på billedet ovenover for at gå til Jonathan Harris' hjemmeside.