Templer og Dzongs
 

Trongsar Dzong, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Trongsar Dzong. De smukke, gamle Dzonger med de skrånende mure ligger fordelt i hele landet. De er store fæstninger med tykke mure beregnet til forsvar, og er bygget op omkring et tempel og en klostergård. I dag bruges Dzongerne dels buddhistisk som lokale klostre og templer, men også som offentlige, administrative bygninger for stat og amter.

Paro Dzong, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Paro Dzong ligger med en stejl klippekant ned imod floden. Bygningens eneste indgang kan lige anes i gavlen til venstre, hvor døren sidder for enden af en høj trappe med vindebro.

 

 

 

 

 

 

Inde i borgens indre er der ikke megen plads mellem de høje klosterbygninger og det enorme tempel til højre midt i anlægget. Alt træværk er omhyggeligt udskåret og bemalet med symboler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bhutaneserne er vant til at gå på kanten af store højder, men alligevel er jobbet med at kalke de tårnhøje Dzong-vægge uden sikkerhedsudstyr ikke for tøsedrenge ...

Wangduephodrang Dzong, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Wangduephodrang Dzong er fra 1638, og ligger som de øvrige dzonger med udsigt ned over dalen og flodens løb. Den er restaureret flere gange og repareret efter en brand i 1837 og efter jordskælv i 1897. Men der var stadig bud efter dzongen, da jordskælvet 18. september 2011 medførte store skader på dzongen.

 

Under reparationsarbejde efter jordskælvet forårsagede en el-kortslutning uheldigvis, at hele dzongen nedbrændte den 24. juni 2012 - til stor sorg for hele landet. Man nåede at redde de hellige bøger, billeder og figurer, og søger nu internationale midler til at genopbygge dzongen.

Chendebji Chorten, Central Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Chendebji Chorten, en tibetansk type kuplet stupa, ved siden af en klassisk bhutanesisk firkantet stupa. De to stupaer ligger ved flodskrænten højt i bjergene i det centrale Bhutan. Den flotte Chorten er bygget af en tibetaner i 1800-tallet og bemalet med buddhas øjne ligesom den store buddhistiske helligdom Boudhanath Stupa i Kathmandhu, Nepal.

 

Både en chorten og en stupa er rejst over en stor mester. Indeni ligger aske eller ejendele fra mesteren. Bygningerne er fyldt helt op med sten og jord, så ingen har adgang til det hellige indhold. 

Punakha Dzong, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Punakha Dzong er en af de smukkeste Dzonger. Den er bygget i 1500-tallet og det store tempel inde midt i anlægget er meget besøgt af bhutanesere og turister.

The beautiful Buddha figure in Wangditse Goemba, Thimphu, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby
Wangditse Goemba, Thimphu, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Et tempels indre. Man skal forestille sig, at der er meget mørkt inde i tempelrummet, når de mange vokslys ikke er tændt. Den åbne dør gav lige akkurat lys nok til et billede over lang tid.

 

Bagest inde i templet står en imponerende, flere meter høj Buddha-figur mellem sidefigurer, nedhængende farvebånd, tanghkaer (billeder af Buddha og andre oplyste) og parasoller hængende ned fra loftet. Ofte er der flere store sidealtre med figurer af andre hellige mænd.

 

På alterbordet lægger man som besøgende gaver for at vise gerøsitet - mad, penge, slik eller eksempelvis the. Gaverne sætter templets få lamaer stor pris på - de beder bønner og vedligeholder det normalt meget afsides liggende kloster.

 

Templet Wangditse Goemba ligger på et klippefremspring med udsigt ned over Thimphudalen og floden. Det er er bygget i 1750 og er et meget besøgt mål for byens borgere til en vandring og bøn i bjergene

 

Den guddommeliges galnings frugtbarhedstempel

 

Af filminstruktør Ole Bendtzen, uddrag 2:12 min, tekstet på dansk.

 

På en rejse igennem Bhutan, det sidste buddhistiske kongedømme i Himalaya, vil filminstruktøren Ole Bendtzen undersøge hvordan landet, der er et af verdens fattigste lande, også kan være et af verdens lykkeligste lande.

 

Midt inde i Bhutan kommer han til Bumthang - en gammel kongeby med stærke buddhistiske traditioner. Herfra spredte en pigeglad vismand engang budskaber om frugtbarhed, og for at sikre frugtbarheden i hjemmene er det stadig almindeligt at male store tissemænd på husmuren ved indgangsdøren.

 

Filmen er finansieret med støtte fra Danmarks Radio, DANIDA og Undervisningsministeriet.

 

Skriv en tekst her