Ghoen er en meget stor kåbe, som for at sidde pænt skal foldes rundt om livet på en særlig måde

Bhutaneseren Phub hjælper Thomas i en gho

 

Ghoen - Bhutans traditionelle tøj for mænd - er noget af det mest specielle og synlige overalt i landet. Regeringen har siden 1992 pålagt bhutanesiske mænd at bære ghoen som ansat i blandt andet skoler, på offentlige kontorer og ved formelle begivenheder.

Bhutanserne er stolte af deres gho, og mange fortæller, at ghoen giver dem en stærk følelse af bhutanesisk identitet.

En gho er en lang kåbe, som minder om den tibetanske chuba. Bhutanesernes gho går lige til knæet og holdes på plads af et vævet bælte - en kera.

Bæltet er bundet meget stramt rundt om livet, og der opstår en stor lomme foran brystet. Lommen er meget rummelig, og der har man traditionlt haft en kop, sine penge og indgredienser til at lave doma, som er betel-nød, som alle tygger på. Nu om dage er lommen også det faste sted til mobiltelefonen.

Når en mandlig bhutaneser efter arbejdstid kan løsne det stramme bælte og frit trække vejret igen, er det dagens bedste tidspunkt. 

Historisk set har bhutaneserne haft det samme på under ghoen, som skotterne har under deres kilt - dvs. ingenting - men idag fortrækker de fleste bhutanesiske mænd og drenge at have et par lunende shorts under. Om vinteren er det tilladt at have thermounderbukser under ghoen, eller et par cowboybukser. Ved religiøse lejligheder, som besøg i dzongs og til Tshechu-festival, er det lovpligtigt at bære et hvidt tørklæde som skærf, kaldet kabney.

Vævede stoffer

Gho-stofferne har et utal af farvevariationer og mønstre (se afsnittet om vævede stoffer her og prøv selv alle de flotte ghoer i UNESCO samlingen)

Der er en overvejende tendens i mønstrene for enten at have striber eller tern, hvilket jo kun kan bringe tankerne hen på de vævede stoffer til den skotske kilt. Blomstrede mønstre til ghoen er tabu, og farverne dybt vinrød, gul og orangegul er forbeholdt munkenes dragter.

 
Knæstrømper og nypudsede sko


Ifølge traditionen bar voksne mænd en lille kniv - en dozum - i bæltet, og havde traditionelle broderede filtstøvler på. I dag ser man det kun til højtider og til de buddhistiske Tsechu festivaller. 

I det daglige bruger mændene i dag knæstrømper og velpudsede lædersko. Det er ikke svært at opdage at Bhutanesiske mænd elsker sko. De går faktisk vildt op i skotyper. Der findes i de større byer et utal af små sjove skobutikker med et muntert udvalg af af lange og snabellignede sko.

 

Mændendes kærlighed til sko hænger sammen med, at skoen nok er det eneste sted, hvor de bhutanesiske drenge og mænd kan sætte deres helt eget individuelle præg på beklædningen. Og det uden at de dermed fornægter eller tager afstand fra deres bhutanesiske kultur.

 
Playing khuru - mega dart - in Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Unge mænd i nedrullede ghoer spiller khuru - en slags kæmpe-dart.

På varme sommerdage elsker de unge bhutanesere at tager armene ud af ghoens ærmer og trække overdelen ned og binde den om livet. Det synes de er meget cool. Det er også deres eneste mulighed for at vise hinanden deres T-shirts og trøjer med tryk - og stadig bære gho.

De farvede bånd, der hænger ned fra bæltet, stammer fra bueskytternes pynt på ghoen. Khuru er almindeligt blandt de unge, og banen kræver ikke så meget plads og sikkerhed som bueskydning.

 


Det kan være sjovt at tage mændenes gho på ...

Nogle modige piger prøver så godt de kan ... 

 

 

... og sådan tager en mand sin gho på - uden fnisen!

En lidt mere korrekt vejledning fra Royal Thimphu College Bhutan, varighed 1:10 minut.

 

Det er faktisk lidt sværere, end det ser ud  ...