Hidden Land of Happiness

Fotografier af John Wehrheim

Filmproducent, forfatter, fotograf.


En geografisk og kulturel rejse fra yak-nomaderne i højlandet langs med den tibetanske grænse til risbønderne i det centrale Bhutan. Fotografierne indkapsler skarpt stemninger og øjeblikke fra distrikter rundt om i landet. Rejsen ender i Thimphu med billeder fra moderne natklubber og gadeliv.

 

Wehrheims fotografier forsøger poetisk at indfange den mangfoldighed af kulturelle forskelle, som netop kendetegner indbyggerne i det lille kongedømme skjult i Himalaya.

John Wehrheim voksede op i Chicago, flyttede til Kauai på Hawaii i 1970. Fra 1972 til 1974 arbejdede han i Himalaya for biblioteket på projektet: Tibetanere uden Tibet. Her dokumenterede han landsbyer fra de fjerntliggende grænseområder ved Dolpo i Nepal og flygtningenes bosættelser i Indien.

Første gang John Wehrheim oplevede bhutanesere var i Indien 1974 i Bodh Gaya under Dalai Lamas første Kalachakra initiation (indvielse af hellige tekstbøger, reddet ud af Tibet). Hundredtusinder af budhister fra hele Himalya kom ind i tempelområderne og de omkringliggende byer – inklusiv en meget stor flok fra Bhutan.

Selvom bhutaneserne så ens ud med de same ansigtstræk og traditioner, var det tydeligt, at de var meget forskellige fra tibetane i hjemløst eksil. De ankom I deres farvestrålende kira og gho, grinede, tyggende betelnød, syngende og dansende og drikkende.

Som aldrig erobrede og aldrig koloniserede var de tilfredse og sikre i deres egen  kultur i eget land. Bhutaneserne tror på en budisme, hvor lidelserne skal formindskes og hvor den største gave i livet er vores værdifulde krop, som skal værdsættes og nydes.

Her startede John Wehrheims fascination af den bhutanesiske kultur, som 18 år senere skulle føre ham til Bhutan. I 1991 fik han tilbudt en kontrakt som konsulent til at rejse til Bhutan som vandkraftingeniør. Hermed startede hans store arbejde med fotografering og film og bøger om Bhutan, en drøm han havde haft siden det første møde med bhutaneserne i Bodh Gaya i 1974.

John Wehrheim har udstllet mange steder og udgivet bogen Bhutan hidden Lands of Happiness (2008), en geografisk og kulturel rejse gennem dette smukke og isolerede land i 108 sorthvide fotografier. 

John Wehrheims bog kan ses her.