Lykken som en ny global målestok
Bhutan har netop foreslået FN at gøre lykke til en ny global målestok. Bhutans premierminister, Jigmi Y. Thinley, fortalte under sit besøg i Danmark om nødvendigheden af - og faren ved - at opmåle lykke.
»Bhutan er et land på jagt efter lykken, for mange bhutanere lever stadig under svære kår«, forklarer premierministeren: »Men vi søger seriøst at gøre folks lykke til et endeligt mål for vores land.«
Ideen om bruttonationallykke har været en del af Bhutans udvikling siden 1972. Filosofien blev udviklet af den daværende konge som en reaktion på, at målene for udvikling udelukkende fokuserede på BNP.
»Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst, og det mål, kongen kom frem til, var lykke,« forklarer Jigmi Y. Thinley.
Lykkens fire hovedsøjler
De fire hovedsøjler i GNH er
● Bæredygtig og retfærdig socioøkonomisk vækst
● Beskyttelse af miljøet
● Bevarelse og fremme af kulturen
● Gode styreformer
Men hvordan skal en politiker for eksempel regere for at gøre borgerne lykkeligere? lyder spørgsmålet til Jigmi Y. Thinley efter forelæsningen.
»Dem, der er valgt af befolkningen og har fået ansvaret for at regere landet, skal ikke se sig selv hævet til et højere niveau. De skal se sig selv som privilegerede tjenere og ikke som herskere. Det er noget, vi som regering konstant prøver at minde os selv om, for vores land har været - og er stadig - meget hierarkisk. Men når ens rolle som politiker er gjort klar, så er det meget nemmere at se, hvad ens ansvar er i form af at regere med gennemsigtighed og ærlighed,« siger Thinley og understreger ydmygt, at Bhutan, der havde sit første demokratiske valg i 2008, hører til et af verdens yngste demokratier.
Klik her for at læse hele interviewet på INFORMATIONs hjemmeside.