Om livet og lykken - børnenes egne tekster 


I et landsdækkende projekt i Bhutan har 80 skolebørn i alderen 10-12 år skrevet 250 tekster og taget 5.000 fotos af deres familier, venner og hverdag med éngangskameraer.

 

Trykkene herunder stammer fra udstillingen "BHUTAN - Tordendragen i bevægelse", der blev vist i Aarhus i 2012.

 

 

Et lille udvalg af de mange digte og tekster med børnenes egne kommentarer til livet set fra et barn i skolealderen. 

Mange flere af børnenes tekster og deres mange fotos er samlet til en bog, som projektets initiativtager journalist Marie Thesbjerg har redigeret. Projektet samt bogen, websider og lærervejledning er støttet af DANIDA.  
 

Læs mere om projektet her.

 

 

 

 

Director Khenpo Phuntsok Tashi and Ditte Marie Seeberg, GNH, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

DR P1 - Anders Laugesen har en radiosamtale med museumsdirektør og buddhistisk lama Khenpo Tashi Phuntsok og antropolog Ditte Marie Seeberg om livskunst, empati og glæde. 

 

Livskunst, empati og glæde

 

  DR P1 - Mennesker og tro - Sendt 29. februar 2012 kl. 11:33

I det lille buddhistiske land Bhutan er målet at mennesker skal være  lykkelige. Og lykke hænger ifølge den buddhistiske livsanskuelse sammen med evnen til at vise empati over for andre.

Khenpo Tashi Phunstok  er en lærd buddhistisk munk og leder af Bhutans nationalmuseum. Sammen med antropolog Ditte Marie Seeberg har han opbygget  en udstilling om børneliv i Bhutan. Udstillingen den kan ses i Århus frem til 25. marts.

I en samtale med Anders Laugesen fortæller Khenpo Tashi Phuntsok om buddhismens syn på empati og om hvad man i Bhutan gør sig for at fremme børns empatiske adfærd.

Ditte Marie Seeberg fortæller om sine oplevelser med mennesker i Bhutan og bhutanesernes syn på livet.

De to udstillingsarrangører fortæller desuden hver især om deres barndom og får øje på en række ligheder i den opdragelse af børn, som er med til at skabe en forståelse for andre mennesker og en erkendelse af livets endelighed.

Samtalen i udsendelsen foregår på dansk og engelsk. Carsten Ortmann læser den danske oversættelse af Khenpo Tashi Phunsok. Men vil man høre råoptagelserne med den uredigerede, og længere udsendelse uden dansk oversættelse, er der link til den i højre side.

 

Glæde som endeligt mål

DAGBLADET INFORMATION 
15. oktober 2010

I Bhutan har de besluttet ikke at bruge penge og økonomi fra bruttonationalproduktet (GNP - Gross National Product), når de skal måle udviklingen i landet. De måler i stedet i lykke, i bruttonationallykke (GNH Gross National Happiness). Det er de indtil videre de eneste i verden, der gør.

Ideen om lykke eller glæde som målestok har været en del af Bhutans udvikling siden begyndelsen af 1970'erne, og det forklarer premierminister Jigmi Y. Thinley således under et besøg i København til Lise Richter i DAGBLADET INFORMATION 15. oktober 2010 (uddrag):
 

 

»Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst.« 
 

Lykken som en ny global målestok

Bhutan har netop foreslået FN at gøre lykke til en ny global målestok. Bhutans premierminister, Jigmi Y. Thinley, fortalte under sit besøg i Danmark om nødvendigheden af - og faren ved - at opmåle lykke.

»Bhutan er et land på jagt efter lykken, for mange bhutanere lever stadig under svære kår«, forklarer premierministeren: »Men vi søger seriøst at gøre folks lykke til et endeligt mål for vores land.«

Ideen om bruttonationallykke har været en del af Bhutans udvikling siden 1972. Filosofien blev udviklet af den daværende konge som en reaktion på, at målene for udvikling udelukkende fokuserede på BNP.

»Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst, og det mål, kongen kom frem til, var lykke,« forklarer Jigmi Y. Thinley.
 

Lykkens fire hovedsøjler

De fire hovedsøjler i GNH er

     ●   Bæredygtig og retfærdig socioøkonomisk vækst 
     ●   Beskyttelse af miljøet
     ●   Bevarelse og fremme af kulturen
     ●   Gode styreformer

Men hvordan skal en politiker for eksempel regere for at gøre borgerne lykkeligere? lyder spørgsmålet til Jigmi Y. Thinley efter forelæsningen.

»Dem, der er valgt af befolkningen og har fået ansvaret for at regere landet, skal ikke se sig selv hævet til et højere niveau. De skal se sig selv som privilegerede tjenere og ikke som herskere. Det er noget, vi som regering konstant prøver at minde os selv om, for vores land har været - og er stadig - meget hierarkisk. Men når ens rolle som politiker er gjort klar, så er det meget nemmere at se, hvad ens ansvar er i form af at regere med gennemsigtighed og ærlighed,« siger Thinley og understreger ydmygt, at Bhutan, der havde sit første demokratiske valg i 2008, hører til et af verdens yngste demokratier.

Klik her for at læse hele interviewet på INFORMATIONs hjemmeside.