Med antropologen på feltarbejde i Bhutan
 

Antropologen Ditte Marie Seeberg i snak med festklædte børn, som følger bedstemor ned til Dzongen, hvor der afholdes Tshechu i tempelgården.

Denne UNESCO-samling er en introduktion til bhutanesernes skole, hjem, traditionelle religiøse liv og moderne hverdag. Formålet er at give danske børn og unge indblik i et 3.-verdens land på en kulturel korsvej. Formidlingen sker ud fra en visuel, sanselig og poetisk samling genstande og en hjemmeside om landets buddhistiske kultur i forandring.

Samlingen fortæller om børnenes skolegang, om buddhisme og hvordan visionen om Gross National Happiness (GNH) spiller en afgørende rolle i hverdag og skolegang.

Samlingen består består af genstande som er indsamlet i Bhutan i perioden 2009 -2011.

Indsamlingen havde to formål: dels at samle ind til udstillingen Bhutan - Tordendragens land i bevægelse, som blev vist i Århus i 2012 og dels at indsamle genstande, så vi kunne etablere UNESCO-samlingen om Bhutan for danske skoleelever. Under hele indsamlingen har vi forsøgt at lytte til bhutanesiskeske børn og unges egne refleksioner over deres forhold til glæden, deres skoleliv og dagligdag i et af verdens lykkeligste lande, men desværre stadig også et af de fattigste.

Samlingen opfordrer børn og unge til røre, dufte, se og høre og reflektere og prøve genstandene i kasserne. Kultur kan ikke forklares, men skal  opleves og prøves med hele kroppen.

Derfor blev der spurgt og undersøgt i Bhutan, inden der kunne samles målrettet ind til en engagerende formidling af bhutanesernes kultur hjemme i Danmark. Samlingen skulle omfatte bl.a. skoleuniformer, hverdagstøj, festivaldragter, munkedragter og rigeligt med fotos, video og lyd.

Vi har også sat fokus på denne hjemmeside om BHUTAN-samlingen. Her kan der bydes på mange forskellige indfaldsvinkler til Bhutanesisk kultur. Indfaldsvinkler som vi håber, at de danske skoleelever vil tage vel imod. Vi håber også at samlingen kan løfte børnenes kreative evner til at indsamle viden og dermed få et håndgribeligt og realistisk indblik i et trejde verdens land.

 

 

Snedkeren med speciale i religiøse instrumenter og møbler har trommer og altre.

På besøg i Kulturministeriet for at få råd og vejledning hos kontorchef Dorjee Tshering.

God hjælp fra lama og museumsdirektør Khenpo Phuntshok Tashi på indkøb af bedeflag og røgelsespinde, som kan fås hos de fleste småkøbmænd.

Interview med skoledrengen Jigme om hans hverdag og skoleliv.

Hos skrædderen. Klovnedragten ligger på bordet.

 

I tøjbutikken for at finde klassiske kiraer og ghoer i forskellige størrelser og i netop det stof, som Shari Higher School bruger til skoleuniformer.

 

I en butik i hovedstaden efter buddhistisk relgiøse genstande, vægbilleder (tangkhaer) og masker.