Bhutan - de skjulte dale i Himalaya

 

Bhutan er et lille land med store kontraster. På kun et par hundrede kilometer rejser bjergryggene sig fra kanten af den flade Indiske slette i 100 meters højde til snedækkede bjergtinder i over 7 kilometers højde.
 

Dette panorama fra 3.150 meter over havet viser udsigten vest-nord-øst fra bjergpasset "Dochu La" nær hovedstaden Thimphu. Mod nord ser vi de meget høje, snedækkede bjergtinder, som danner grænsen til Tibet.

Foran de høje hvide toppe ligger de sorte bjergrygge, som blev mast op fra undergrunden, dengang Indien crashede ind i Asien for ti millioner år siden (og det foregår stadig). De laveste bjerge (de nærmeste) er dækket med store fyrre- og egeskove. Nede i dalene er der landsbyer og gårde med rismarker, æblelunde og græsningsområder til kreaturer og yakokser .

Himalayas bjerge er verdens yngste bjergkæde, idet sammenstødet mellem Indien og Asien er det sidste i rækken af store bevægelser mellem land-masserne rundt på kloden gennem tiden.

Sammenstødet er ikke overstået, og der er stadig bevægelser i Himalayas bjerge. Befolkningerne rammes ofte af små og store jordskælv, som kan være livstruende i styrke.

 

   

Bjerglandet

 

I århundreder har det lille land ligget skjult og isoleret i Himalayas smalle men lange bjergkæde - i læ mellem de store giganter Indien og Kina.

Landet er som Danmark, kun godt 38.000 km2 i areal.

 

Naturen strækker sig fra subtropisk skov gennem store ege- og fyrreskove helt op til alpin hede, tundra og isdækkede bjergtinder.

 

Et stejlt bjergland med krøllede veje

De mange bjergrygge gør det meget vanskeligt at lave veje. Vejene er mange steder hugget ind i den stejle klippe og følger bjergsidernes krøllede forløb, så en tur på 100 kilometer i lige "fugleflugt" faktisk bliver på 200 kilometer. På vejene kan bilerne højst køre 30 kilometer i timen, så en tur  mellem vest og øst varer et par dage - og ikke 3-4 timer som i det flade Danmark.

 

Varmt i lavlandet - koldt i højderne

Bjerglandet spænder fra den frodige subtropiske lavlands-skov ved grænsen til Indien til nogle meget høje tinder mod nord på grænsen til Tibet og Kina. En af tinderne Kula Gangri på 7,554 meter er blandt Verdens højeste.

Som i andre bjerglande er Bhutan kun befolket i dalene, hvor jorden kan dyrkes, og der er plads til byer. Terrasse-marker strækker sig op ad dalenes sider.

Selv om landet er på størrelse med Danmark, er befolkningen kun dobbelt så stor som i Aarhus.

 
 

Det skjulte land

Gennem historien har tibetanerne flere gange prøvet at erobre Bhutan fra nord, ligesom englænderne prøvede at angribe fra syd, dengang de herskede over Indien. 
 

Men alle angreb slog bhutaneserne tilbage, og landet har aldrig været besat af nogen fremmed magt. Det har haft stor betydning for bhutanesernes selvforståelse, og bhutaneserne har siden foretrukket at leve tilbagetrukket og ubemærket. Op gennem historien er den kulturelle udvikling sket i et langt og roligt forløb
 uden politiske og religiøse forstyrrelser udefra. 

 

Bhutan (farvet rødt) ligger skjult mellem Indien og Tibet (Kina), lige nord for Bangladesh og det østligste Indien. 
 

Punakha-dalen. Udsigt ned over den lune dal, der skærer sig dybt og bredt op i det vestlige Bhutan - fra lavlandet til op under de højeste bjergtinder.