Tshechu-dansernes farvestrålende dragter

 

UNESCO-samlingens Tshechu-kasse indeholder blandt andet nogle smukke og farvestrålende dragter.

 

Den store blå dragt med de indvævede drager er Blackhat-dragten. Blackhat-danserne er de største bekæmpere af onde ånder og dæmoner, de har de største kræfter og danserne er meget hellige lamaer.

 

Den røde dragt er Klovnen. Han danses af de største lamaer.

 

Blackhat danser dress, Bhutan - Photo: Jens Kirkeby

Blackhat og de farverige dragter

 

Den store dragt er til Blackhat (Sorthat) kostumet. Den er meget kunstfærdigt lavet med indvævede symboler. Den lange, slyngede drage er tordendragen Druk, der er bhutanesernes symbol på deres eget land og buddhistiske folk.

 

 

Det er hellige dragter, pas godt på dem ...

 

Det lykkedes os at få den store, blå dragt med til Danmark, men vi kunne ikke få dragtens sorte, bredskyggede hat med messingprydelser og påfuglefjer på. Hatten er hellig og meget kraftfuld, og den laves specielt til klostrene og foræres ikke væk. Så derfor kunne vi ikke få en hat med hjem til jer. Det samme gælder flere af delene til Blackhat kostumet, men vi har fået eksempler på krave og farvede båd som svarer til Blackhat-kostumet. 

 

 

 

 

 

De farvede slipse-lignende bånd fæstes så de hænger ned ad ryggen. Båndene bølger og flagrer under dansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til de fleste dragter hører en krave, der kan være meget stor og rigt dekoreret med farver og symboler. Denne mørkegrønne krave har indvævede mands- og kvindesymboler og gule påsyede bånd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til Blackhat-dragten hører dette voldsomme forklæde med et portræt af Yama, Dødens Herre, The Lord of Dead.

 

Han symboliserer en af de stærkeste kræfter i kampen mod det onde - den uendelige proces, hvor alt er i evig forandring, hvor vi selv træffer egne valg i forhold til det onde og dermed besegler vores skæbne.

 

Den farlige mund og de stærke øjne viser hans vrede og enorme styrke. Øjet i panden betyder, at han har indsigt i foranderligheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klovnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klovnens dragt er synbolsk hullet og lappet.

 

Blackhat og klovnen, Tshechu i Paro, Bhutan