Stoffer indgår stadig som en meget central del af hverdagskulturen, både som almindeligt og officielt tøj, men også som dørgardiner, pudebetræk, baby-bæresele, telte, alterduge og religiøse udsmykninger.
Da stoffer har så stor betydning for bhutanesernes liv, gemmer famillien de håndvævede stoffer i deres kasse (yanggam) med værdier. Her ligger også familliens sølv og guld sammen med høsten fra markerne. Stofferne repræsentere hjemmets overskud.
Mønstrene går i arv fra mor til datter
Bhutans righoldige udvalg af håndvævede stoffer er samtidig også Bhutans unikke kunstform. Vævningen varetages udelukkende af kvinderne, og mødrene oplærer deres døtre i at væve. Oprindeligt var vævegarnet spundet af brændenælde, mens vævninger i råsilke fra Østbhutan var kostbare og forbeholdt adelen. I højlandet brugtes uld fra yakokser. Sidenhen har importeret fåreuld fra Tibet og indisk bomuld helt overtaget som garn i vævningerne i Bhutan.
Gennem århundreder har kvinderne lagt deres kreativitet i vævningernes mønstre, i behandlingen af garnet, indfarvningen, klipningen og broderierne. Hver enkelt stykke stof udtrykker ikke bare kvindens kreative talent men også hendes personlige æstetik. Et specielt design er ikke knyttet til en bestemt landsby men også til et hjem og en famillie. Bhutaneserne siger selv om deres stoffer, at mønstrene afspejler væverens sind gennem periodene i hendes liv.
Det anses for at være lidt til grin, hvis en mand i Bhutan sætter sig til væven. Væven er kvindernes redskab. Til gengæld hjælper mændene til med de mange gøremål omkring væven og garnerne, ligesom de tager sig af de fleste andre håndværk. Al religiøs kunsthåndværk i Bhutan bliver udført af mændene alene.
Moderne maskinvævede stoffer
Bhuaneserne er meget glade for de moderne maskinvævede indiske kopistoffer (se billedet fra stofbutikken). Dels er de indiske stoffer godt kopieret med de helt samme bhuanesiske farver og mønstre, dels giver de silkelignende kunststoffer med indvævede buddhistiske symboler endelig mulighed for at gøre de fineste traditionelle festdragter til hvermandseje.
Da stofferne kun koster en tiendedel af de håndvævede bhutanstoffer, kan kvinder og mænd nu tillade sig at købe flere kira og ghoer og ikke blot være bundet til den håndvævede model.
Det passer bhutaneserne godt at være velklædte, og de sætter pris på nypudsede sko og altid at have den rette kira og gho på til de forskellige officielle og religiøse lejligheder.
Maskinvævet stof til en kira.